En marxa el procés de participació mediambiental Marxuquera Verda

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas, i l’edil de Polítiques Amb la Ciutadania, Nahuel González, han anunciat aquest matí l’inici del procés de participació ciutadana mediambiental anomenat Marxuquera Verda.

Fa 3 mesos, poc després de l’incendi de Llutxent que va afectar prop de 1.000 hectàrees a Marxuquera, es va crear la web marxuqueraverda.gandia.org on s’expliquen les primeres mesures que s’han pres, què ha de fer la gent que vol col·laborar i participar com a col·lectiu o de forma individual, etc…. També aniran penjant-se les convocatòries i les accions explicades per tal que la gent conega a priori què s’ha de fer i també puga opinar o proposar accions que li semblen que poden ser interessants.

Així, durant aquest període s’hi han inscrit més 610 persones a títol individuals i més de 20 col·lectius de tot tipus (ecologistes, socials, escoles…). I altres 20 han manifestat la seua voluntat de participar-hi.

El web és un mecanisme participatiu perquè la gent que a títol individual o col·lectiu té voluntat de col·laborar-hi en la regeneració del territori trobe una eina aglutinadora. També els primers consells d’actuació a la superfície cremada, ja que és molt important no alterar-la durant un temps prudencial. Per sort, el territori està regenerant-se molt bé, gràcies també a les pluges. Ara, i fins a maig iniciem 20 accions diferents, com ara visites, tallers, explicacions científiques del que ha passat, etc…”, ha explicat Ródenas.

També es gestionaran i coordinaran els recursos aportats per diferents administracions. D’una banda, els treballs de Tragsa post-emergència, retirant elements perillosos, millorant barrancs o lluitant contra l’erosió. També l’ajuda de 2’1 milions d’euros per a feines de restauració durant 2019-2020 i que s’iniciaran a partir dels mesos de març o abril. “L’Ajuntament també ha injectat, “a pulmó”, 38.000 € per als projectes que desenvolupe Marxuquera Verda i per a la contractació d’una empresa especialitzada que controle els treballs que s’estan realitzant sobre la superfície cremada”.

Per la seua banda, González ha recordat que hui mateix tindrà lloc la primera reunió tècnica de Marxuquera Verda, a la qual s’han convocat, a les 19.30 h al Saló de Plenaris, més de 40 associacions i col·lectius interessats. “Marxuquera Verda ha de servir per transformar la tragèdia en certa il·lusió. Passar del marró al verd. Iniciem el camí històric, no només per regenerar, sinò per posar en valor l’entorn natural de Marxuquera“.

El dissabte 1 de desembre donaran inici les activitats del procés regeneratiu de Marxuquera amb un acte públic que tindrà lloc al Centre Social de Marxuquera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *