L’Ajuntament disposa de 45 dies per presentar les valoracions dels desperfectes públics i privats

  • Els tècnics estimen que el dany públic de Gandia està al voltant de 400.000 euros.

Gandia 3 de setembre 2018.- L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha mostrat la seua gratitud davant l’acord del Consell que estableix les intervencions immediates que la Generalitat portarà a terme per fer front als danys ocasionats en els municipis afectats per l’incendi de Llutxent, que es va iniciar el 6 d’agost i va afectar 3.000 hectàrees, mil d’aquestes del terme municipal de Gandia.

L’acord que ha aprovat el plenari del Consell este matí esdevé, per a Morant, “un baló d’oxigen necessari per aquells que hem patit el foc”. Els compromisos de la Generalitat es complixen amb esta mesura que, segons ha incidit Morant, s’ha posat en marxa amb celeritat quan encara no ha transcorregut un mes de l’incendi.
Per a Morant, la satisfacció és doble, atés que les ajudes no sols cobrixen els danys públics sinó també, i ací radica la gran novetat, van més enllà al cobrir els danys a particulars.

El municipi de Gandia es veurà beneficiat d’estes ajudes, ja que s’atendran danys públics, com ara, enllumenat, subministrament d’aigua, senyalització, jardins, carrers, etcètera. Uns danys que, els tècnics municipals estimen al voltant de 200.000 euros.

Així mateix, també seran cobertes les despeses de l’Ajuntament relacionades amb l’emergència i postemergència, com ara, els honoraris tècnics externs, vigilància privada en les urbanitzacions afectades o la logística del reallotjament dels evacuats, amb l’atenció alimentària, de roba o d’higiene, el cost d’hotels, el subministrament de serveis d’apartaments, lloguer de carpes, moblament d’habitatges municipals o subministrament de serveis d’habitatges municipals, que encara que suposen al voltat de 200.000 euros, esta xifra creix cada dia perquè l’Ajuntament continua atenent i assumint despeses de postemergència. Per la qual cosa, la xifra global dels danys municipal rondaria, a hores d’ara, els 400.000 euros.

Ajudes a particulars

D’altra banda, va ser el passat 27 d’agost quan Gandia va arrancar el compromís del Consell d’oferir noves ajudes als ajuntaments per cobrir els immobles particulars en la reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental per al seguiment i la Coordinació de la postemergència amb la participació dels departaments de la Generalitat implicats, més de 15 direccions generals, així com els alcaldes i alcaldesses dels 7 municipis afectats: Llutxent, Ador, Barx, Pinet, Quatretonda i Ròtova. Compromisos que, segons ha expressat Morant, hui s’han materialitzat amb l’acord.

Avaluació de danys en vivendes i retirada d’arbres

Per avaluar el dany en vivendes, el Consell ha posat en marxa una unitat d’avaluació de danys en les vivendes afectades per l’incendi. Tècnics del IVE (Institut Valencià d’Edificació) començaran demà a inspeccionar habitatges. És fonamental que aquells propietaris que no han facilitat els telèfons a l’ajuntament els donen perquè puguen posar-se en contacte amb ells. L’alcaldessa ha remarcat que perquè l’Ajuntament puga canalitzar les ajudes aprovades en l’acord serà necessari que els tècnics de l’IVE hagen revisat la vivenda. Amb eixe informe, el Consistori presentarà els danys privats al Consell i quan estiguen les ajudes, les repartirà.

El Consell ha donat un termini de 45 dies perquè els ajuntaments puguen presentar els danys.

Actuacions paral·leles

Paral·lelament, les brigades de Tragsa estan retirant arbres cremats que suposen un perill per a les persones en parcel·les públiques i privades. El pressupost general d’execució d’aquestes actuacions d’emergència s’eleva a 410.000 euros.

Estes circumstàncies, per a l’alcaldessa, demostren que l’Administració Autonòmica està vertaderament al costat dels afectats i que ha sabut estar a l’altura de les circumstàncies.

A més, Morant ha destacat la ràpida reacció i resposta tant del Consell com de la resta d’Administracions Públiques a l’hora d’aportar solucions a una situació tan complexa com és l’incendi.

“Tot el veïnat de Marxuquera ha donat el millor de si mateix i ha demostrat un gran coratge front a l’adversitat de l’incendi, i ara, les administracions hem de respondre amb el mateix coratge i estar constantment al costat dels afectats. I això és el que estem fent”, ha assenyalat Morant.

En este sentit, l’alcaldessa ha recordat que el Ministeri ha aportat 750.000 euros per a la reforestació de la superfície cremada i que el Govern Central, a través de la Direcció General de l’Aigua del Ministeri de Transició Ecològica, ha aprovat obres d’emergència de reparació i neteja de barrancs per un import de 650.000 euros.

A més, una de les primeres mesures que va prendre l’Ajuntament de Gandia (dos dies després de l’incendi), va ser aprovar en un plenari extraordinari sol·licitar al Consell de Ministres la declaració de zona d’emergència que posaría noves ajudes sobre la taula.

Per últim, Morant ha remarcat que continuaran treballant incansablement per recuperar la normalitat en Marxuquera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *