-
Més de sis-centes persones i quaranta associacions de la ciutat s’han compromés a participar en les labors per a recuperar ambientalment l’espai La primera reunió per a prendre mesures serà l’1 de desembre en Marxuquera
La sensibilitat ambiental de Gandia per a intentar que la zona afectada per l’incendi del passat mes d’agost es recupere com més prompte millor està a l’una/a l’una amb l’angoixa que aquell episodi va generar en la ciutat. El foc que va arribar a Marxuquera després d’iniciar-se en Llutxent va obligar a evacuar a milers de persones, va afectar desenes d’habitatges i va causar un dels desastres ambientals més greus que es recorden.
Ara, tres mesos després, més de sis-centes persones i unes quaranta entitats de tot tipus han respost la telefonada de l’ajuntament per a iniciar, quan es puga, les labors tendents a facilitar la recuperació ambiental de tot eixe espai que, en el cas del terme de Gandia, està dins del Paratge Natural Municipal Parpalló-Borrell.
El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, i el de Polítiques amb la Ciutadania, Nahuel González, van iniciar divendres passat el que van definir com «el primer procés de participació ciutadana mediambiental de la història de Gandia», que han vingut a batejar amb el nom de «Marxuquera Verda» i que està dirigit eixa fi de regenerar la muntanya.
Poc després de l’incendi de Llutxent es va crear la web de Marxuquera Verda, en la qual s’explicaven les mesures que s’han pres, què podien fer les persones per a regenerar l’àrea cremada i com participar com a col·lectiu o de forma individual.
En eixe mateix portal s’han anat explicant les accions realitzades i les que es faran en el futur perquè tots coneguen què s’ha de fer per a facilitar la regeneració i recuperació ambiental en les mil hectàrees que el foc va arrasar a Gandia, i fins i tot el llançament de propostes d’actuació que puguen ser interessants per tal que puguen ser analitzades pels tècnics.
Durant estos tres mesos s’han inscrit més 610 persones i més de 20 col·lectius de tot tipus, incloent-hi entitats ecologistes, socials o col·legis de la ciutat. Altres vint han manifestat la seua voluntat de participar en les labors que, en el seu moment determinarà l’ajuntament amb la participació de tots.
«La web és un mecanisme participatiu perquè la gent que a títol individual o col·lectiu té voluntat de col·laborar en la regeneració del territori trobe una ferramenta aglutinadora. També els primers consells d’actuació en la superfície cremada, ja que és molt important no alterar-la durant un temps prudencial. Per sort, el territori està regenerant-se molt bé, gràcies també a les pluges. Ara, i fins a maig, iniciem 20 accions diferents, tals com a visites, tallers, explicacions científiques de l’ocorregut», va explicar el regidor Xavier Ródenas en la reunió que va mantindre la nit del divendres en l’ajuntament amb alguns d’eixos voluntaris disposats a col·laborar.
Segons va assenyalar, també es gestionaran i coordinaran els recursos aportats per diferents administracions. D’una banda, els treballs de Tragsa, que ha començat a retirar elements perillosos, a restaurar llits i a altres mesures contra l’erosió del terreny cremat. També s’utilitzarà l’ajuda de 2,1 milions d’euros per a treballs de restauració durant els anys 2019 i 2020, que s’iniciaran a partir dels mesos de març o abril. «L’Ajuntament també ha injectat 38.000 euros per als projectes que desenvolupe Marxuquera Verda i per a la contractació d’una empresa especialitzada que controle els treballs que s’estan realitzant sobre la superfície cremada», va informar Ródenas.
Per la seua part, Nahuel González considera que amb este primer projecte de participació ciutadana en matèria ambiental de Gandia «iniciem el camí històric, no solament per a regenerar, sinó per a valorar l’entorn natural de Marxuquera».
Segons van informar els regidors Ródenas i González, el dissabte 1 de desembre donaran inici les activitats del procés regeneratiu de Marxuquera amb un acte públic que tindrà lloc en el Centre Social de Marxuquera.
Font: Levante-EMV