[UPV] Després de l’incendi de l’estiu passat

Un equip de treball integrat per estudiants i titulats en Ciències Ambientals per la Universitat Politècnica de València (UPV) està participant en la recuperació de la zona afectada per l’incendi forestal que tingué lloc el passat estiu a la Marxuquera Alta. El foc, després d’iniciar-se a Llutxent, va arrasar una gran superfície forestal situada prop del nucli urbà de Gandia.

La col·laboració s’emmarca en el projecte Marxuquera Verda, un instrument de participació ciutadana impulsat per l’Ajuntament de Gandia, dirigit per tècnics professionals, i coordinat per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València.

“Hi ha moltes ganes de col·laborar”

Yasmina Mascarell i Dani Muñoz, titulats en Ciències Ambientals pel campus de Gandia UPV, coordinen les accions d’educació ambiental relacionades amb el projecte. Segons Yasmina Mascarell, la resposta de la població i associacions està sent molt positiva: “Hi ha moltes ganes de col·laborar”.

El primer grup de participants de Marxuquera Verda han sigut estudiants de primer curs del Grau en Ciències Ambientals de la UPV, que han ajudat a retirar vegetació cremada i a condicionar els rebrots perquè tinguen millors condicions per a créixer.

Estructura de contenció

Al seu torn, també han participat els estudiants de quart curs del grau esmentat, que han construït una estructura de contenció per a evitar l’erosió del sol al barranc de Borrell, desprotegit per l’absència de vegetació.

Així mateix, els estudiants han debatut sobre la gestió dels espais naturals i els incendis, i han visitat el Centre d’Interpretació Ambiental de Parpalló-Borrell, en el disseny del qual va participar també professorat de Ciències Ambientals UPV.

Mascarell, que indica que les actuacions de recuperació de gran envergadura del projecte Marxuquera Verda les estan realitzant professionals, indica que “nosaltres actuem sobre la franja del barranc de Borrell, per a facilitar que la natura es recupere per si mateixa, i també perquè qui vulga ajude en el procés i puga entendre millor com cuidar i protegir aquests paratges naturals amb un gran valor per a la població de l’entorn”.

Entre les accions que estan duent a terme, Mascarell destaca la construcció i la col·locació de caixes niu per a permetre que els ocells puguen habitar el paratge davant l’absència d’arbres. El programa Marxuquera Verda va començar el passat 1 de desembre, i totes les activitats es poden seguir a través de la seua pàgina web oficial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *