Gandia constitueix el CECOPAL i convoca un ple extraordinari per hui amb la finalitat de sol·licitar la declaració de zona d’Emergència

L’Ajuntament de Gandia, a causa de la situació d’emergència creada després del virulent incendi que es va desencadenar dilluns a Llutxent, ha pres dues mesures importants: la constitució del Cecopal (Centre de Cooperació Operatiu d’Emergències Locals) i la sol·licitud de la declaració de zona d’Emergència al Consell de Ministres.

El Cecopal és un òrgan format per representants de Policia Local, Bombers, Guàrdia Civil, Protecció Civil, Creu Roja, tècnics municipals de pràcticament totes les àrees, la regidoria de Seguretat Ciutadana, la vicealcaldessa, Lorena Milvaques, i està presidit per l’alcaldessa, Diana Morant. Una de les primeres actuacions del Cecopal serà la posada en marxa del lloc de comandament avançat local, que coordinarà l’operatiu juntament amb el Cecopal central que té en aquests moments la base a Pinet.

Així mateix, des del centre gandià s’establiran les unitats de càlcul de dany forestal i material de l’incendi, d’atenció a les persones, es recollirà informació dels afectats i també es valorarà posar a la seua disposició habitatges municipals. A més, s’ha acordat la posada en marxa d’una oficina d’atenció als afectats a la planta baixa de l’Ajuntament. L’objectiu és donar resposta a totes les necessitats i emergències amb la mateixa contundència que s’ha produït l’incendi.

Pel que fa a la segona mesura, la sol·licitud de la declaració de Zona d’Emergència al Consell de Ministres, l’Ajuntament ha convocat un ple extraordinari per a les 15 hores amb aquesta petició com a únic punt en l’ordre del dia. Amb aquest ple, es pretén aconseguir les ajudes per reparar els danys de caràcter mediambiental i personal que es contemplen per a aquest tipus de situacions catastròfiques.

L’incendi, que s’ha originat per un llamp, es va desbocar a la tarda nit d’ahir al produir-se vents superiors als 90 quilòmetres per hora en zones molt concretes de Marxuquera. Una llengua de foc va entrar amb virulència per un barranc ocasionant la Drova, MontesolMontepino, la zona de la Rochera i l’Ermita.

Les flames, de moment, han arrasat 2.600 hectàrees, i han afectat entre 10 i 20 habitatges.

Els efectius d’emergència van donar l’ordre de desallotjar de manera immediata les urbanitzacions i els residents, o bé es van desplaçar a habitatges de familiars o amics o acudir a l’Espai Baladre que ha habilitat l’Ajuntament de Gandia on se’ls va tramitar l’allotjament en hotels.

El dia d’abans, de manera preventiva pel fum, es va realitzar un desallotjament voluntari, una mesura que, segons ha remarcat l’alcaldessa, “ha pogut salvar moltes vides“. Durant el dia d’ahir l’Ajuntament de Gandia va gestionar l’allotjament de 260 persones entre hotels i càmpings, a més de les al voltant de 89 persones que van pernoctar a l’Espai Baladre.

L’alcaldessa de Gandia ha manifestat que en aquests moments de dificultat, “la gent ha donat el millor de si mateixa i ha demostrat un gran coratge davant les adversitats i catàstrofes, i ara, les administracions hem de respondre amb el mateix coratge i estar al seu costat“.

Morant va expressar: “El meu cor està amb les famílies, amb la gent d’aquestes cases, amb els afectats, amb els veïns. Posarem tots els recursos per seguir protegint a les persones i intentar reparar la quantitat més gran dels danys possible“.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *